Wspaniałe ciasto bez glutenu, biszkopt z delikatnym i puszystym kremem truskawkowym, wprost rozpływające się w ustach. Wspaniałe na takie dni jak dzisiejszy, oczywiście najlepsze ze świeżymi truskawkami, ale oczywiście możesz użyć zmiksowanych, mrożonych wcześniej truskawek.

Ciasto z kremem truskawkowym

Składniki na biszkopt:
1 szt opakowania biszkoptu firmy Celiko
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
600 ml śmietanki 30%
2 bezglutenowe galaretki o smaku truskawkowym
150 g truskawek
50 g cukru
szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Żółtka rozmieszaj z sokiem z cytryny, a następnie dodawaj stopniowo do ubitych białek cały czas ubijając masę. Na samym końcu dodawaj do masy stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia, oczywiście cały czas mieszając. Masę wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut.

Obierz i umyj truskawki, następnie razem z cukrem zmiksuj. Galaretki rozpuść w 300 ml gorącej wody, wystudź co chwilę mieszając. Schłodzoną śmietanę ubij ze szczyptą soli, a następnie stopniowo cały czas mieszając dodawaj galaretkę i truskawki.

Wystudzony biszkopt przekrój na pół, możesz go delikatnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną. Nałóż połowę kremu na pierwszy blat biszkoptu, przykryj drugą częścią biszkoptu, następnie nałóż drugą część kremu na wierzch i wyrównaj. Na wierzchu udekoruj ciasto świeżymi truskawkami. Odłóż na kilka godzin do lodówki.

Ciasto z kremem truskawkowym

Tagi: , , ,

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*