Fasfood dla osoby na diecie bezglutenowej? Jakoś nie mogłem się do tego przekonać, ale jeżeli kotlety zrobione są własnoręcznie i jedynie bułeczki hamburgerowe kupne Schara – to czemu nie 🙂 Ostatnio w niedzielę przygotowaliśmy na obiad dla każdego po dwa takie hamburgery. Chłopaki bardzo zadowoleni byli z takiego nie typowego obiadu

Bułeczki znaleźliśmy w Netto, ale też widzieliśmy w Kauflandzie.

Bezglutenowe bułki do hamburgerów - Schar

Składniki na bezglutenowe kotlety hamburgerowe:
1 duża czerwona cebula
800 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 słodkiej papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
1 łyżka musztardy bezglutenowej
50 g bezglutenowej bułki tartej
2 łyżki oliwy
2 łyżki bezglutenowego ketchupu

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie usmaż na 2 łyżkach oliwy. Pod koniec smażenia, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Ziarnka kolendry utrzyj w moździerzu, połącz z pozostałymi ziołami. Do mięsa mielonego dodaj zioła, musztardę, bułkę tartą oraz ketchup i wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj 8 kotletów, a następnie usmaż.

Bezglutenowe kotlety do hamburgerów

Składniki na hamburgery
4 bezglutenowe bułki do hamburgerów
majonez bezglutenowe
ketchup bezglutenowy
kilka liści sałaty karbowanej
kilka plasterków cebuli, pomidora, ogórka zielonego, ogórka kiszonego

Bułki przekrój na połowę, włóż do gorącego piekarnika na około 5 minut, wcześniej spryskaj je wodą. Posmaruj obie połówki bułki majonezem. Na spodnią część bułki nałóż umyty liść sałaty, nałóż ciepły kotlet. Kotlet posmaruj ketchupem i nakładaj warzywa, na wierzch nałóż górną część bułki. W taki sposób skłądaj kolejne hamburgery. Smacznego 🙂

Bezglutenowy hamburger

Tagi: , ,

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*