Dzisiaj kolejny pomysł na bezglutenową wędlinę domowej roboty, tym razem pieczony schab w marynacie ziołowej. Przepis jest prosty, natomiast na całkowite przygotowanie tej wędliny trochę trzeba poświęcić czasu – na szczęście większość czasu to marynowanie 🙂

Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 kulki jałowca
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki octu winnego jasnego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Na początek przygotuj marynatę. Wszystkie zioła wrzuć do miski, w której będziesz marynować wędlinę. Jałowiec rozetrzyj w moździerzu, liść laurowy pokrusz, czosnek zaś przeciśnij praską. Do ziół dodaj olej oraz ocet, całość wymieszaj.
Świeży schab umyj i osusz go z wody. Następnie natrzyj go porządnie marynatą, zostaw w misce. Miskę przykryj folią i odstaw na 24 godziny do lodówki.

Włóż mięso do rękawa foliowego, zaciśnij opaski. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 90 minut. Mięso powinno się całe zarumienić. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Dobrze jest, żeby mięso jeszcze przez kilka godzin poleżało w lodówce, zanim zaczniemy je kroić na kanapki.

Pieczony schab bezglutenu

Tagi: ,

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*