Bezglutenowe bardzo czekoladowe ciasto z kremem bardzo kokosowym, przypominającym w smaku popularne bounty. Samo ciasto jest ciężkie, ale przy tym bardzo smaczne, zaś puszysty kokosowy krem nadaje mu lekkości. Niestety szybko znika z domu:)

Składniki na ciasto:
– 200 g masła (82 % zawartości tłuszczu)
– 180 g gorzkiej czekolady bezglutenowej (u mnie Goplana gorzka o zawartości kakao 60 %
– 4 jajka
– 100 g mąki kokosowej
– 160 g cukru
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– duża szczypta soli

Składniki na krem kokosowy:
– 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
– 250 g serka mascarpone, schłodzonego
– 60 g cukru pudru (lub więcej, do smaku)
– 100 g wiórków kokosowych

Składniki na polewę:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– ok. 4-5 łyżek słodkiej śmietanki 30 – 36%
– łyżka wiórków kokosowych do posypania

Czekoladę razem z masłem włóż do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do ostudzenia.
Do miski wrzuć żółtka oraz cukrem, następnie utrzyj mikserem na jasną masę, później ciągle mieszając dodaj ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie nie przerywając mieszania dodawać partiami mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie małymi porcjami dodawaj masę czekoladową, mieszając mikserem na najwolniejszych obrotach.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko na dnie). Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160ºC i piecz je przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź.

Śmietanę kremówkę wlej do miski, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać, kiedy zacznie gęstnieć dodaj cukier puder oraz serek mascarpone. Pod sam koniec dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj na najwolniejszych obrotach lub łyzką.

Ciasto przekrój na 2 równe części, przełóż kremem kokosowym.

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem polewy na ciasto odstaw ją na ok 30 minut, żeby zgęstniała i przestudziła się trochę. Polej ciasto polewą, a na wierzch posyp do dekoracji wiórkami kokosowymi. Smacznego 🙂

Coasto czekoladowe bezglutenu z kremem kokosowym

Tagi: , , ,

Jedna odpowiedź do wpisu “Czekoladowe ciasto z kremem kokosowym”

  1. Alina napisał(a):

    Dzięki za przepis. Wygląda apetycznie i na pewno posmakuje moim córkom.
    Alina ostatnio opublikował…Atrakcyjne i nowoczesne mieszkania na sprzedaż LublinMy Profile

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*