Krokiety z kapustą i grzybami mogą stanowić samodzielne danie, ale również wspaniale nadają się na przykład do barszczyku. Niestety są wymagają poświęcenia trochę pracy, ale końcowy efekt wynagradza nam to sowicie. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
125 g mąki kukurydzianej
125 g mąki bezglutenowej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru

Składniki na farsz:
50 dag kiszonej kapusty
5 suszonych grzybów
1 średnia cebula
sól, pieprz

Dodatkowo:
3 jajka
bezglutenowa bułka tarta
olej do smażenia

Kilka godzin wcześniej namocz grzyby. Kapustę zalej 2 szklankami wody, dodaj grzyby i gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Ugotowaną i ostygniętą kapustę odciśnij i posiekaj z grzybami, dodaj podsmażona cebulę. Całość wymieszaj, na koniec dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj mikserem mleko, wodę, jajka z mąką kukurydzianą i bezglutenową, dodaj sól i cukier. Na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju smaż naleśniki.
Na naleśniki nakładaj cienką warstwę farszu, pozostaw nieposmarowane dwa przeciwległe boki (około 2 cm). Nieposmarowane boki naleśników składamy do środka, a następnie zwijamy naleśniki w rulon. Krokiety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Krokiety z kapustą i grzybami

Tagi: , ,

komentarzy 5 do wpisu “Krokiety z kapustą i grzybami”

  1. Norbert napisał(a):

    apetycznie wyglądają te krokiety nie ukrywam że takie nadzienie najbardziej lubię 🙂

  2. Paweł napisał(a):

    To danie kojarzy mi się z wsią i babcią, gdzie często mieliśmy serwowane takie krokiety. Patrząc na to przypomina mi się okres, kiedy jeździliśmy całą rodziną na obiad właśnie do babci. Swoją drogą wreszcie znalazłem przepis na to i w niedzielę spróbuje sobie to wszystko odtworzyć.

  3. JaGa napisał(a):

    Właśnie dzisiaj na obiad zrobiłam takie krokiety ale z mięsem.
    Pozdrawiam serdecznie.

  4. krzysztofkastek napisał(a):

    Krokieciki są przepyszne nie widzę różnicy między bezglutenowym a glutenowym bardzo fajnie że znalazłem tę stronę

  5. Ilona napisał(a):

    Super krokieciki. Ja także nie widze różnicy, ale czuje po reakcji mojego brzuszka. Jak jem bez glutenu to od razu się lepiej czuję i znikają moje migreny. Ci ciekawe wyczytałam w jakiejs madrej książce, ze przy trzymaniu się się rygorystycznie diety bezglutenowej po 3 latach może minąc nietolerancja, czy ktoś z Was już tak miał może?

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*