Zielono mi 🙂 czyli kolejne ciasto z grona ciast warzywnych. Tym razem głównym składnikiem jest szpinak, dzięki któremu uzyskujemy tak wspaniałą soczystą zieleń ciasta. Szpinak według mnie jest nie wyczuwalny. Mateusz zachwycony ciastem, chociaż za warzywami w ogóle nie przepada, a teraz już zamawia urodzinowy tort boisko :). Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne, niestety w ciągu jednego dnia znika 🙂

Bezglutnowe ciasto ze szpinakiem

Składniki:
180 g cukru
20 g cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
4 jajka
300 g mąki ryżowej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
(szpinak rozmrażamy, a następnie kładziemy na sitko, by pozbyć się wody)

Składniki na krem:
250 g śmietanki 36 proc.
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Bezglutnowe ciasto ze szpinakiem

Rozmrożony szpinak przełóż na sitko, aby pozbyć się wody. Później jeszcze wyciśnij szpinak z wody. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, miksuj do uzyskania konsystencji kogla-mogla. Następnie cały czas mieszając stopniowo dodawaj olej. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę zmieszaną z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, cały czas mieszaj żeby nie powstały grudki. Na koniec dorzuć partiami szpinak i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubij na sztywną pianę dodając na początku ubijania szczyptę soli. Połącz ciasto z ubitymi białkami i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz w temp.180 st przez około 50 minut (przed wyłączeniem zawsze sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek musi być suchy).
Wierzch ciasta obetnij nożem, a następnie z odciętej części zrób okruszki, które posłużą do ozdoby.
Śmietanę kremówkę schłodź, następnie ubij. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder. Ubijaj aż powstanie śmietana będzie miała gęstą, puszystą konsystencję. Na samym końcu dodaj mascarpone oraz sok z cytryny i całość jeszcze chwilę miksuj.
Wyłóż bitą śmietanę na ciasto, wyrównaj dużym nożem, a następnie udekoruj ciasto okruszkami, które lekko dociskaj, aby przykleiły się do kremu. Ciasto odstaw jeszcze na 3 godziny do lodówki. Później już pozostaje delektowanie się wspaniale zielonym ciastem 🙂

Bezglutenowe ciasto ze szpinakiem

Tagi: , , ,

komentarze 24 do wpisu “Zielono me czyli ciasto ze szpinakiem”

  1. boczniak napisał(a):

    Fajny przepis.
    Mam pytanie.
    Są może jakieś przepisy związane z grzybami?

  2. Emil napisał(a):

    Heh, weszłem na bloga tego i rzuciły mi siete zdejęcia i myślałem sobie – kurde ale pleśń hehe – a to pychotki ciastaaaaaaaaaa!!!! 🙂
    Emil ostatnio opublikował…Co ludzie mówią o polskich firmach – cz. 1 (chyba)My Profile

  3. Marek napisał(a):

    Szukamy właśnie inspiracji na tort dla naszego 5 letniego syna, który uwielbia grać w nogę. Za sprawą Twojego wpisu już chyba wiemy na jakie składniki się zdecydujemy. Tort chcemy upiec samodzielnie. Za sprawą Twojego szczegółowego opisu nie wydaje się to takie trudne. Wielkie dzięki za inspirację.
    Marek ostatnio opublikował…Zabi Sp z o. o. producent kół i zestawów kołowychMy Profile

  4. Grażynka napisał(a):

    wow, jakie swietne ciasto. Probowałam tylko tartę robić ze szpinaku, ciasta nigdy. Będę musiała wypróbować.

  5. Damian napisał(a):

    wow, kosmicznie to wyglada. Mozna liczyc na cos podobnego niebawem?
    Damian ostatnio opublikował…Pewne czterysta tysięcy dla FeyenoorduMy Profile

  6. jacek napisał(a):

    Nie mogę sobie jakoś wyobrazić wprowadzenia wypieków zawierających szpinak w codzienne menu. Od czasu do czasu można takie coś sobie zaserwować, ale jako stała pozycja – nie wiem, nie wiem 🙂 Wolę jednak jego obecność w tradycyjnych daniach – z jajeczkiem i duszonymi ziemniakami ze śmietaną 🙂
    jacek ostatnio opublikował…Siarka i jej właściwości lecznicze. Objawy niedoboru siarkiMy Profile

  7. Smoniam napisał(a):

    Byłem zdiagnozowany celiakią gdy byłem mały. Niestety im człowiek starszy tym więcej popełnia błędów – przestałem stosować dietę. Po tym jak trafiłem na tą stronę zaczynam się przekonywać że można smacznie zjeść pomimo diety. Dzięki
    Smoniam ostatnio opublikował…Jak dbać o zęby ?My Profile

  8. kruszynka21 napisał(a):

    Wczoraj wypróbowałam i wyszło znakomite! Słodko i zdrowo. U mnie również ciasto zniknęło już po paru godzinach 🙂

  9. Karina napisał(a):

    Jest to najlepszy przepis jaki widziałam! Bardzo ci dziękuję za ten przepis 🙂
    Karina ostatnio opublikował…In vitro – etapy in vitro i rodzaje in vitroMy Profile

  10. Ola napisał(a):

    Uwielbiam szpinak i nowe jego kombinacje. A ten przepis nie dość że cieszy oko to jeszcze z moim ukochanym szpinakiem. Na pewno spróbuje 🙂

  11. Patryk napisał(a):

    Pysznie wygląda – prawie jak mech leśny 😀
    Trzeba będzie spróbować.
    Patryk ostatnio opublikował…Sukces to nie to co masz, ale to kim jesteśMy Profile

  12. Dawid napisał(a):

    Ciasto wygląda wybornie! Zdrowe, ładnie, i pyszne, czego chcieć więcej?
    Dawid ostatnio opublikował…Co to jest ksylitol?My Profile

  13. fotobudka napisał(a):

    ciekway przepis muszę spróbować

  14. klaudia napisał(a):

    Pyszny pomysł na szpinak 🙂

  15. AnetaJ napisał(a):

    Wygląda czadowo, jak mech.
    AnetaJ ostatnio opublikował…Czy wiesz czego unikać w tekście reklamowym? 4 trikiMy Profile

  16. Piotr napisał(a):

    Dzięki za przepis. Trzymam się diety bezglutenowej, ale tego ciasta jeszcze nie znałem
    Piotr ostatnio opublikował…Notariusz w Katowicach PiotrowicachMy Profile

  17. basia napisał(a):

    Wygląda bardzo smacznie. Mniam 🙂

  18. Honoratka napisał(a):

    Wygląda apetycznie ale ja wolę tradycyjne ciasta np szarlotkę
    Honoratka ostatnio opublikował…Przestrzeganie przepisów bhpMy Profile

  19. cs go rank napisał(a):

    Wygląda całkiem spoko 🙂

  20. Dominik napisał(a):

    Właśnie uświadomiłem sobie jak rzadko jem szpinak. Nie wiem dlaczego, chyba dlatego że nikt w rodzinie nie spożywa. Czas to zmienić.
    Pozdrawiam
    Dominik ostatnio opublikował…Ile kosztuje przelew zagranicznyMy Profile

  21. Zielona napisał(a):

    Jakiej wielkości tortownica?

  22. Seth napisał(a):

    Uwielbiam szpinak i nie wiedziałem, że można dodawać go do ciast. Muszę spróbować
    Seth ostatnio opublikował…Zachowanie norm prawnych w czasie projektowania domuMy Profile

  23. Ela napisał(a):

    jak mocno odcisnąć szpinak to ciasto wychodzi za gęste

  24. aga napisał(a):

    Czy ciasto jest czymś nasączone? Zastanawiam się czy mąka ryżowa go nie przesuszy.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*