Bezglutenowy żur na zakwasie z białą kiełbasą. Jest ot pyszna, staropolska zupa, która wyśmienicie nadaje się na Wielkanocny obiad 🙂 Przepadam za nim jednak bardzo i zajadamy się nim kilka razy w roku :), charakteryzuje się lekko kwaskowym, czosnkowo-majerankowym smakiem. Dzięki bogatej wkładce mięsnej może stanowić nawet jedyne danie obiadowe 🙂

Bezglutenowy żurek

Składniki:
2 l wody
o,5 l zakwasu na żur bezglutenowy
500 g białej kiełbasy
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kilka grzybów suszonych
kawałek wędzonego boczku
sól, pieprz
ziarna jałowca, majeranek
4 jajka ugotowane na twardo

Składniki na zakwas bezglutenowy:
600 ml przegotowanej wody
125 g bezglutenowej mąki wieloziarnistej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 kromka bezglutenowego chleba wieloziarnistego

Przygotowanie zakwasu bezglutenowego na żurek
Do przygotowania zakwasu najlepiej nadaje się kamienny garnek – ja taki wykorzystuję :). Do sparzonego garnek wsyp bezglutenową mąkę wieloziarnistą, wlej część ciepłej wody i rozmieszaj. Dodaj pokruszoną kromkę chleba bezglutenowego, najlepiej wieloziarnistego. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Dolej resztę wody. Garnek przykryj talerzem i zostaw w ciepłym pomieszczeniu – temperatura najlepiej ok 20 stopni na 3-5 dni. Po tym czasie przecedź zakwas, przelej do dużego słoika i trzymaj w lodówce.

Zakwas bezglutenowy na żurek

Przygotowanie żuru
Do garnka wlej wodę, włóż białą kiełbasę, marchew, namoczone wcześniej grzyby, kawałek boczku, czosnek, przyprawy i gotuj przez około 25 minut. Wyjmij z garnka kiełbasę i marchewkę, kiełbasę pokrój w plasterki – niekoniecznie, jeżeli wolisz większe kawałki kiełbasy w zupie. Do wywaru wlej bezglutenowy zakwas i zagotuj. Włóż z powrotem kiełbasę. Żur podawaj z ziemniakami i jajkami ugotowanymi na twardo.

Bezglutenowy żurek

Tagi: , ,

komentarzy 9 do wpisu “Bezglutenowy żurek na zakwasie”

  1. Ernest napisał(a):

    Witam.
    A jaka to jest bezglutenowa mąka wieloziarnista?

  2. Wojtek napisał(a):

    ja korzystam z koncentratu mąki wieloziarnistej firmy Bezgluten

  3. Marta napisał(a):

    Bardzo dziekuje za ten przepis na zakwas. Uwielbiam zurek. Juz biore sie do pracy.
    Pozdrawiam i Wesolych pogodnych Swiat Wielkiej Nocy Zycze dla Panstwa.
    Marta

  4. Ania napisał(a):

    A czy z mąki ciemnej Schar wyjdzie zakwas?Bo dziecko nie może skrobi pszennej , a widziałam, że mąka wieloziarnista Bezgluten taką ma w składzie.

  5. […] z mięsa wieprzowego. Tradycyjnie podawana jest podczas Świąt Wielkanocnych do między innymi żurku. Dodawać ją można również do święconki. Można ją podawać jako samodzielne danie z […]

  6. Ania napisał(a):

    Nastawiłam zakwas na ciemnej mące Schar ,ale wyszedł strasznie gęsty.Czy taki ma być?

  7. Ernest napisał(a):

    Zrobiłem. Zjadłem. Bardzo dobry! Tyle, że słaby mi wyszedł. Wolę kwaśniejsze.

  8. Irek napisał(a):

    Robiłem według tego przepisu w zeszłym roku, wyszedł pyszny

  9. Pomoc w pisaniu napisał(a):

    Bardzo fajny przepis, właśnie spróbowałam i wyszło bardzo fajnie, mega 🙂

    Dzięki wielkie, pozdrawiam
    Malwina W.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*