Choroba Duhringa często nazywana skórna postacią celiakii.
Jakie są jej objawy? Kiedy występują? Jak się ją diagnozuje? a przede wszystkim jak się ją leczy?
Odpowiedzi na te pytania przedstawiamy poniżej.

Co to jest choroba Duhringa?
Choroba Dhuringa tzw opryszczkowate zapalenie skóry) jest skórną manifestacją nietolerancji glutenu.

Jakie są objawy choroby Duhringa?
Typowym objawem są zmiany wielopostaciowe: pęcherzyki, rumień, grudki często bardzo swędzące. Najczęstszym umiejscowieniem zmian skórnych są kolana i łokcie, okolice kości krzyżowej, pośladki, tułów oraz twarz i owłosiona skóra głowy. Około 10% pacjentów, oprócz zmian skórnych ma różnorodne objawy ze strony układu pokarmowego, spowodowane zanikiem kosmków jelita cienkiego

Jak zdiagnozować chorobę Duhringa?
Należy zrobić badania serologiczne z krwi tzn oznaczyć stężenie przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) – są one dodatnie u około 70% pacjentów z chorobą Duringa. Ddodatkowo należy przeprowadzić biopsję zdrowej skóry (najlepiej z pośladka).

Czy są jakieś czynniki zaostrzające chorobę Duhringa?
Tak, czynnikiem zaostrzającym zmiany jest jod. Skóra jest wrażliwa zarówno na jod zawarty w pokarmach jak również w powietrzu. Dlatego, też niewskazane jest przebywanie w rejonach nadmorskich.

Jak są sposoby leczenia dla tej choroby?
Podstawą leczenia alergii na gluten jest ścisła dieta bezglutenowa. Drugim ważnym elementem leczenia jest ograniczenie spożycia jodu oraz ewentualne włączenie leczenia farakologicznego, które likwiduje jedynie objawy skórne, nie wywierając wpływu na zmiany jelitowe.

Jak długo trzeba czekać na rezultaty stosowania diety bezglutenowej?
Ustępowane zmian skórnych zauważalne jest po co najmniej 6 miesiącach stosowania diety. Jednak są przypadki, że pełna normalizacja zmian skórnych następuje dopiero po kilku latach stosowania diety bezglutenowej.

Źródła: www.celiakia.pl – Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Tagi:

komentarzy 8 do wpisu “Choroba Duhringa czyli skórna postać celiakii”

  1. Beata napisał(a):

    Dzięki 🙂

  2. Edyta napisał(a):

    Mam właśnie tą odmianę, a ujawniła mi się ona po urodzeniu dziecka w wieku 30 lat. Wcześniej jakoś w wieku 25 lat dostałam ostrej biegunki która trwała 5 miesięcy i wyniszczyła mój organizm. Jednak wtedy żaden lekarz nie potrafił powiedzieć co mi jest. Teraz już wiem ale nie jest to łatwe szczególnie dlatego że producenci żywności stosują ubogie opisy składnikowe. I tu mój apel o więcej informacji na produktach dla bezglutenowców oraz o szerszy wybór produktów .
    Pozdrawaim

  3. Alina napisał(a):

    Mam Durhinga od ok 10 lat, objawy zaczęły się po przebytej ospie..W zasadzie tylko są objawy skórne jednak mimo stosowania diety nie ustępowały dlatego włączony mam lek o nazwie Dapson.I tutaj pytanie do Ministersta Zdrowia, dlaczego lek nie jest dostępny w Polsce..aby go kupić potrzebny jest import docelowy i związany z tym długi czas oczekiwania, mnóstwo formalności nie mówiąc już o braku refundacji.Dlatego mój dermatolog zaproponował, abym lek kupowała za granicą.I tak robię bo tam dostępny est od ręki.Wspaniale, że żyjemy w takim państwie, które mimo opłacania przez całe życie składek zdrowotnych nie troszczy się o nas ani trochę..Przez te wszystkie lata które żyłam z tą chorobą nabawiłam się blizn i zmian bielaczych od ciągłego drapania się, bo trwało 5 lat zanim ktoś wpadł na pomysł co mi może dolegać i w końcu z łaską dał skierowanie do szpitala w celu wykonania odpowiednich badań.
    Pozdrawiam.

  4. Klaudia napisał(a):

    Witam, mam pytanie do osób chorych na Duhringa czy dopuszczacie w swojej diecie choćby śladowe ilości glutenu? Na wielu opakowaniach jest napisane, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu (czyli nie musi) lub, że na terenie zakładu produkcyjnego stosowany jest: gluten, soja, jaja itp. mi zdarza się używać takich produktów w kuchni i mój mąż nie ma żadnych objawów skórnych ani dolegliwości ze strony układu pokarmowego mam jednak mieszane uczucie co do tego postępowania (które jednak jak się domyślacie wynika z braku na rynku niektórych produktów pozbawionych w zupełności glutenu:(

  5. Rozalia napisał(a):

    jeśli chodzi o mnie, nawet śladowe ilości sprawiają świąd i bóle brzucha.
    nie radzę ryzykować. jem dużo kaszy gryczanej z mięskiem duszone razem.

  6. Dorota napisał(a):

    Całe życie, to wielka niewiadoma a ja myślałam,ze jak idzie się do lekarza to on określi schorzenie.O tej postaci nie wiedziałam,a spotkałam się z nią u znajomych,chora osoba zdrapywała skóre bo mówiła,że nie daje rady i pozostawały jej takie blade place jakby wypadły piegi.Dermatolog przepisywał maść,a poprawy nie było a może wystarczyłaby dieta.Zuzia jak była mała to to tez miała zmiany skórne to lekarze twierdzili że córka zaniedbywa smarowanie.Takie listy pomagają nam aby wiele spraw wyjaśnić sobie,czego szukać w sklepach, tego lekarz nie powie.Pozdrawiam Dorota

  7. Grażyna napisał(a):

    Ja również choruję na Duhringa. Chorobę zdiagnozowano mi po ośmiu latach szukania „co mi dolega”,moje 47 urodziny. Na diecie bezglutenowej jestem od siedmiu lat,przestrzegam jej bardzo i jak narazie nie musiałam używać Dapsonu.Choroby towarzyszące występujące u mnie to zaawansowana osteoporoza, zwyrodnienia stawów a 2 lata temu zdiagnozowano u mnie cukrzycę typu Leda.
    Pozdrawiam wszystkich Duhringowców i życzę zdrowia i wytrwałości w utrzymaniu diety, chociaż nieraz nie jest to łatwe.

  8. jola napisał(a):

    Ja sobie kompletnie nie radze z tym swędzeniem, mimo stosowania diety,demotywuje mnie to totalnie, ciągle się dopatruje czy gdzieś czasem jakieś śladowe ilości gdzieś przeoczyłam. Mam zdiagnozowaną celiakie z wycinków z żołądka po gastroskopii , ze skóry jeszcze nie badałam wycinków ale po zdjęciach z choroby DUHRINGA zgadza się tylko dziwnie nie mam na tyłku tylko okolice piersi obsypane z plamami grudkami i już nie wiem jak sobie ulżyć bo bardziej psychicznie mnie to dołuje , jestem rozdrażniona nie wychodzę z domu bo nie mam komfortu, żeby się nie drapać w miejscach publicznych. Wyczytałam na waszym Forum o Dapsonie ? jak go zamówić? Może ktoś ma namiary albo jakąś poradę. Mam 43 lata od 3 miesięcy na diecie.

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*