Alergia na gluten podobnie jak celiakia jest schorzeniem, które zalicza się do nietolerancji pokarmowych.
Jakie są jej objawy? Kiedy występują? Jak się ją diagnozuje? a przede wszystkim jak się ją leczy?
Odpowiedzi na te pytania przedstawiamy poniżej.

Czy celiakia i alergia na gluten są tym samym schorzeniem?

Zarówno celiakia jak i alergia na gluten zaliczają się do nietolerancji pokarmowych. Jednak celiakia nie jest alergią.

Jakie objawy występują podczas alergii na gluten?

Objawami alergii na gluten mogą być wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywka skórna, wodnisty katar, skurcz oskrzeli czy też zmiany skórne o charakterze atopowego zapalenia skóry.

W jakim czasie występują objawy alergii na gluten?

W zależności od czasu wystąpienia reakcji uczuleniową na gluten alergie możemy podzielić na natychmiastową (objawy pojawiają się do godziny po spożyciu glutenu) oraz późną (objawy pojawiają się po kilku godzinach a nawet po 1-2 dniach).

Jak zdiagnozować alergie na gluten?

Najprostszym i najbardziej wiarygodnym testem w diagnostyce alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna z ponownym wprowadzeniem uczulającego pokarmu. Kolejną metodą zdiagnozowania alergii na gluten są testy skórne. Ujemne testy skórne z dużym prawdopodobieństwem wykluczają alergie na gluten. Z kolei dodatnie testy skórne nie występują u wszystkich osób z alergią, obserwuje się również dodatnie wyniki u osób, które nie były uczulone na gluten.
Należy pamiętać, że lepiej sprawdzić laboratoryjnie czy alergia na gluten nie jest jednak celiakią. W tym celu należy zrobić badania serologiczne z krwi, charakterystyczne dla celiakii tzn oznaczyć stężenie przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i/lub przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG).

Czy przebieg uczulenia na gluten różni się w zależności od wieku?

Tak. U dzieci najczęstszym objawem jest atopowe zapalenie skóry, rzadziej występują objawy ze strony układu pokarmowego czy oddechowego. Objawy pojawiają się po spożyciu niewielkich, nawet miligramowych ilości glutenu. U dorosłych alergia na gluten najczęściej powoduje pojawienie się pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki. Warto zaznaczyć, że u dorosłych obserwuje się postać alergii na gluten, która ujawnia się jedynie po równoczesnym wysiłku fizycznym. Do wywołania objawów alergii potrzebne są znacznie większe ilości glutenu niż u dzieci (10g lub więcej)

Jak leczyć alergie na gluten?

Podstawą leczenia alergii na gluten jest ścisła dieta bezglutenowa.

Źródła: www.celiakia.pl – Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Tagi:

Odpowiedzi: 9 do wpisu “Celiakia a alergia na gluten”

  1. Wiesia pisze:

    Dzień dobry.Dziękuję za wszelkie informacje dotyczące celiakii.U mojej 3 letniej wnuczki została stwierdzona przejściowa nietolerancja glutenu.Z objawów związanych z tą chorobą występowały u niej najpierw zaparcia,a później trochę luźniejsze kupki.(1 dziennie).Nie można tego nazwać biegunką.Drugim objawem był mały przyrost wzrostu,przy czym waga była prawidłowa.Mała miała robione różne badania, w tym badanie krwi, które wykazało przeciwciała pod kątem celiakii,przy czym tTG/igA >200,a tTG/igG-negatywne. Wykluczono celiakię,ale ponieważ kupki nadal były nieprawidłowe,lekarz kazał przejść na dietę bezglutenową. Od 3 tyg.stosujemy dietę i jest wszystko w porządku.Chętnie czytam artykuły przesyłane przez państwa i znajduję w nich wiele ciekawych informacji. Dziękuję i pozdrawiam Wiesia

  2. Mariola pisze:

    Bardzo dziękuję za wszystkie materiały które otrzymuję od państwa.U mojego syna głównym problemem był mały przyrost wagi.Jeśli chodzi o badania to tylko genetycznie wykazały iż jest coś nie tak w krwi nic nie znaleziono.Gdy przeszedł na dietę w ciągu dwóch tygodni przybrał na wadze 4 kilogramy.Teraz znowu się zawiesił.Przy wzroście 170cm waży 49kg.Nie wiem czy każdy celiak jest taki szczupły?Pozdrowienia dla wszystkich

  3. Martyna pisze:

    witam serdecznie, o alergii na gluten dowiedziałam się za pomocą badań krwi prawie pięć lat temu. bardzo się cieszę, że trafiłam na tą stronę :)

  4. Grażyna pisze:

    Witam – mnie interesuje zależność: dieta bezglutenowa a leczenie Zespołu Aspergera (dotyczy dziecka ośmioletniego).Pozdrawiam.

  5. Ania pisze:

    Witam, w moim przypadku usuniecie glutenu z codziennego pozywienia pozwolilo mi na pozbycie sie chronicznych migren. Od dnia zmiany diety nie wiem juz co to bol glowy!
    Dziekuje bardzo za wszystkie cenne informacje, ktore dostaje od Was regularnie.

  6. Leeloo pisze:

    gdzie w Warszawie można zrobić takie testy skórne??

  7. Justyna pisze:

    Witam, ślicznie dziękuję za te wszystkie przydatne informacje, mi chorobę wykryto w lipcu, odkąd jestem na diecie nie mam silnych bóli głowy, nie wiem co to całe ciało zdrętwiałe, natomiast jedynym moim problemem jest załatwianie się, nigdy dotąd nie miałam takich problemów a teraz bardzo mało chodzę do toalety:( może coś możecie doradzić ? będę bardzo wdzięczna

  8. Wojtek pisze:

    u nas Mateusz jak miał problemy tego typu to dawaliśmy mu babkę płesznik

  9. Magda pisze:

    Witajcie,
    Jeśli została u mnie wykryta alergia na gluten, czy muszę przyjmować jakieś leki alergiczne?Czy wystarczy sama dieta?

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*

CommentLuv badge