Nie ma to jak usiąść popołudniu przy dobrej kawie lub herbacie i zjeść sobie kawałek prawdziwego sernika.
Do sernika najlepiej używać sera białego nie mielonego. Jeżeli już musisz to uważnie przeczytaj etykietkę, niektóre sery do sernika posiadają skrobie modyfikowaną. Również czytaj etykiety przy zakupie cukru waniliowego oraz budyniu śmietankowego. My w domu robimy sami cukier waniliowy, a w przypadku budyniu polecamy budyń śmietankowy z firmy Winiary.

Składniki:
60 dag białego sera
20 dag masła
30 dag cukru
5 g cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
garść rodzynków
budyń śmietankowy
garść rodzynek

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj masło. Następnie stopniowo dodawaj biały ser – my używamy thermomixa do przygotowania masy sernikowej, znacznie prościej ;). Do masy serowej dodaj budyń śmietankowy i całość wymieszaj.
Możesz dodać rodzynki do masy serowej. Rodzynki zalej wcześniej gorącą wodą. Białka ubij na sztywną pianę dodając na początku ubijania szczyptę soli. Do przygotowanej masy serowej dodaj rodzynki, a na końcu pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do blachy wyłożonej pergaminem, piecz w temp.200 st przez około godzinę.

Smacznego 🙂

Sernik bezglutenowy

Tagi: , ,

komentarzy 11 do wpisu “Sernik domowy”

  1. dorota napisał(a):

    a jaki ser kupujecie do tego sernika-nazwa-producenta

  2. Wojtek napisał(a):

    z firmy jogo, łódzka mleczarnia lokalna

  3. Kuba napisał(a):

    W skladnikach jest budyn a w przepisie go nie ma. Co sie z nim robi?

  4. karolcia napisał(a):

    W budyniu winiar jest skrobia ziemniaczana i kukurydziana, więc chyba nie powinno się go dodawać?

  5. karolcia napisał(a):

    O przepraszam, mój błąd. właśnie te produkty można. przepraszam, robię ciasto dla koleżanki na diecie bezglutenowej ale jestem totalną ignorantką w tej materii

  6. Emilia napisał(a):

    Margaryna?? Tyle sie mówi o ich negatywnym wpływie…
    Używając białego sera tłustego nie trzeba dodawać juz innych tłuszczy.
    Mija sie z celem kupowanie odtłuszczonego sera tylko po to zeby pozniej dodawać utwardzony tłuszcz roślinny – no juz bardziej niezdrowej zamiany zrobic chyba nie mozna.

  7. EwaM. napisał(a):

    Przepis prosty i … skutecny 🙂
    Tylko NIE MARGARYNĘ, na miłosć boską!!! MASŁO ! 🙂
    Nie trujmy się za własne pieniądze…

  8. EAnna napisał(a):

    Przepis O.K ale co w nim robi ta margaryna?
    Przecież w niej są tłuszcze trans: sama trucizna.

  9. Wojtek napisał(a):

    przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, a wtedy z masłem było ciężko. Oczywiście masło jak najbardziej lepiej stosować – sernik wychodzi wtedy o wiele smaczniejszy 🙂

  10. Dorota napisał(a):

    Dziękuje za przepisy,muszę je jednak modyfikować,bo dochodzi dieta bez ryżu i ziemniaków,jabłek,moreli,pomidorów. pozdrawiam i życzę radosnych świąt.

  11. Gkowalczyk napisał(a):

    Jak dla mnie rewelacja!!!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*