Wiosną dostaliśmy do naszego ogródka sadzonkę mięty. Od czasu do czasu zrywamy kilka listków mięty, zaparzmy ją i delektujemy się delikatnym naparem 🙂
Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. W Polsce występuje kilka gatunków mięty.
Mięta ma działanie uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa bakteriobójczo i przeciwpasożytniczo. Głównie jednak wykorzystuje się przy dolegliwościach żołądkowych.
Do szklanki wrzuć 4-5 listków świeżo zerwanej mięty i zalej gorąco wodą około 90 stopni.

Świeże lub suszone liście mięty możesz użyć jako przyprawy do sałatek, ryb, twarożku czy farszów mięsnych. Możesz również dodawać je do deserów czy napojów – napój miętowy.

Mięta

Tagi: , ,

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*