Każdy celiak dobrze wie jak ważna jest higiena przygotowywania posiłków, w szczególności jeżeli w kuchni przygotowywane są również posiłki glutenowe.

Dla bezpieczeństwa dobrze jest przestrzegać zasad przy przygotowywaniu posiłków:

  1. Do potraw używaj tylko i wyłącznie składników, które są na pewno bezglutenowe.
  2. Używaj produktów naturalnych, możliwie najmniej przetworzonych, gdyż w ich przypadku nie musimy sprawdzać składu pod kątem zawartości glutenu.
  3. Jeśli przygotowujesz jednocześnie dwie wersje potraw bezglutenową i glutenową, używaj oddzielnych garnków, sitek, misek etc.
  4. Jeśli przygotowujesz jednocześnie dwie wersje potraw bezglutenową i glutenową, używaj do nich osobnych sztućców (np. nie mieszaj tą samą łyżką makaronu pszennego i bezglutenowego).
  5. Potrawy wymagające smażenia smaż tylko na nowej porcji tłuszczu.
  6. Do zagęszczania zup, sosów używaj mąki ziemniaczanej, ryżowej, kukurydzianej lub innej bezglutenowej.
  7. Do panierowania używaj bułki tartej bezglutenowej, mąki lub kaszki kukurydzianej, sezamu, płatków migdałowych.
  8. Używaj osobnych pojemników na masło, dżem, miód, pasty kanapkowe. Jedne pojemniki dla celiaka, drugie dla glutenowców. Najlepiej zawsze czystym nożem, łyżką nałóż porcje do obu pojemników tak żeby nie dostały się żadne ilości glutenu do opakowań zbiorczych.
  9. Zawsze używaj czystych naczyń, sztućców, noży desek do krojenia.
  10. Zawsze w pierwszej kolejności używaj naczyń do krojenia, przygotowywania posiłków bezglutenowych, a na końcu do potraw glutenowych.
  11. Używaj w domu najlepiej tylko szklanej deski do krojenia, najłatwiej jest ją umyć z glutenu. Deska taka również nie niszczy się od krojenia, dzięki czemu nie ma ryzyka, że nie dokładnie umyje się taką deskę (i pozostaną resztki glutenu).

Do opracowania poniższych zasad korzystaliśmy z własnych doświadczeń oraz z informacji zawartych na stronach Stowarzyszenia.

Tagi: ,

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*

CommentLuv badge