Mateusz lubuje się w różnego typu plackach, najchętniej ziemniaczane, ale też inne zajada. Niestety tylko z cukrem pudrem, a przecież można je podawać z różnymi dżemami, śmietaną, musem owocowym. Dzisiaj wygrzebaliśmy stary przepis oczywiście pierwotnie z mąką. Zmodyfikowaliśmy przepis tak, żeby placki były bezglutenowe i efekt niesamowity 🙂

Składniki:
4 jajka
25 dag mąki bezglutenowej
2 duże jabłka
20 dag białego sera (lub kremowy twarożek)
łyżka miodu
łyżka mąki migdałowej
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczkę cynamonu
½ łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jabłka umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddziel od białek, wymieszaj z mąką jabłkami, serem, miodem i migdałami, posól i dopraw gałką muszkatołową i cynamonem (my używamy białego sera, który miksujemy w thermomixie dzięki czemu mamy kremowy serek). Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszaj. Smaż placuszki na gorącym oleju. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane musem malinowym. Najlepsze są na ciepło po usmażeniu.

Placuszki serowe z jabłkami

Tagi: ,

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*