Dzisiaj zaglądając do lodówki znalazłem pieczarki, oliwki, kiełbaskę
– hmm co z tego zrobić?
-już wiem Pizzę, dawno już nie robiliśmy
– Mąkę bezglutenową mamy – teraz do mnie dotarło, że w domu nie mamy już żadnej mąki glutenowej (pszennej ani żytniej) i żyjemy szczęśliwi 🙂

Jeszcze tylko trzeba wyskoczyć do sklepu po drożdże, może papryka. Niestety z papryki zrezygnowaliśmy, dzisiaj kosztowała 20 PLN za kilogram uff, damy radę bez papryki.

Składniki:
400 g mąki bezglutenowej
50 g drożdży
3 łyżki oleju
Szklanka wody
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
oregano
keczup
15 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
ok. 70g oliwek zielonych

Drożdże rozpuść w mleku, dodaj cukier, wymieszaj lekko podgrzewając (jak za mocno podgrzejesz to nie wyrosną). Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże wyrosną, tak mniej więcej potroją swoją objętość dodaj je do mąki. Dodaj również szczyptę soli, wodę, olej całość wymieszaj/ugnieć ręką. Niestety ciasto się bardzo lepi do rąk. W razie potrzeby dodaj wody, ale uważaj żeby ciasto nie było za rzadkie. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. W międzyczasie pokrój kiełbasę (bezglutenową) w plasterki i obsmaż je na patelce. Pieczarki umyj i pokrój w plastry, również obsmaż je na patelni. Oliwki pokrój w drobniejsze części, my kroimy na 2 lub 3 części. Po około 30 minutach, rozłóż ciasto na blasze wysmarowanej olejem. Na cieście rozsmaruj cienką warstwę keczupu ( my używamy bezglutenowego McDonald). Posyp pizzę oregano, następnie nałóż wszystkie składniki kiełbasę, pieczarki, oliwki. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Ser żółty zetrzyj na tarce. Pizzę piecz około 30 minut, potem posyp serem żółtym i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Pizza w całej swej okazałości

No i pizza na talerzu

Nie pozostaje nic innego jak usiąść do stołu i zajadać pizzę 🙂 smacznego 🙂

Tagi: , ,

komentarzy 5 do wpisu “Pizza bezglutenowa”

  1. dorciap napisał(a):

    hmmm….chętnie bym zrobiła tą pizze,ale co,z czym ją podać skoro Mati jest dodatkowo na diecie bezmlecznej?

  2. dorota napisał(a):

    a robiłyście cebularza?

    0,50kg mąki b/glutenowej np.Shar-a
    50gr.drożdzy świeżych
    1szkl.ciepłego mleka-może być ryżowe-jak ktoś nie może krowiego
    2łyżki oleju
    łyżeczka cukru i soli
    Nadzienie:

    2łyżki maku 2 cebule większe pokrojone w kostkę i 2łyżki oleju aby to usmażyć.

    Zrobić zaczyn:drożdze,cukier,3łyżki mąki i ciepłe mleko.Odstawić na 15-20min.do wyrośnięcia.Gdy rozczyn wyrośnie,dosypać resztę mąki,dodać olej,posolić i wyrobić ciasto,aby odstawało od ręki.Odstawić na około 30-40min.Tak wyrośnięte ciasto podzielić na 6-7 części.Każdą rozwałkować na mały placek grubości kilku milimetrów i posmarować roztrzepanym jajkiem.Na każdym placku-cebularzu położyć nadzienie.Piec około 30min.na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 200st.
    Innym nadzieniem mogą być np.oliwki,feta,oscypek,ser żółty,ulubione zioła,papryka,pestki itd.

    Polecam

  3. kamisia napisał(a):

    superowy przepis
    moja 11-letnia córka jest na diecie bezglutenowej od 5 tygodni
    początkowo myślałam ,że ta dieta nas ograniczy
    ale nie jest tak źle!!!!!

  4. JeroldOl napisał(a):

    Fajna strona, pozdrawiam czytających.

    http://odchudzanie.bluu.pl

  5. goodpizza napisał(a):

    wygląda rewelacyjnie!

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*