Składniki:
30 dag drobnej fasoli lub grochu
30 dag boczku surowego bez przypraw
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
1 łyżka majeranku
3 liście laurowe
4 średnie ziemniaki
1 łyżka przyprawy bezglutenowej
15 dag kiełbasy
1 mała cebula

Groch namocz w wodzie na noc. Na drugi dzień zagotuj w tej samej wodzie. Umyj i obierz włoszczyznę. Do grochu dołóż włoszczyznę, liście laurowe, przyprawę bezglutenową, majeranek oraz boczek, gotuj do miękkości na wolnym ogniu (około 40 minut). W międzyczasie kiełbasę pokrój w grubą kostkę, cebulę obierz i posiekaj, razem usmaż na patelni na odrobinie oleju. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj osobno w posolonej wodzie. Na koniec dodaj ziemniaki oraz kiełbasę z cebulą do zupy.

Grochówka w garnku

Wszyscy oprócz Mateusza zajadamy się zupą w takiej postaci.

Grochówka

Natomiast dla Mateusza jeszcze robimy zupę krem czyli jego porcję miksujemy.

Grochówka - krem

Tagi: , ,

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*