Z celiakią mogą współistnieć różne schorzenia, chociaż na początku mogłoby się wydawać, że nie mają nic z nią wspólnego. Niestety okazuje się, że to tylko pozory.
Choroby, które współistnieją z celiakią to:
– anemia, niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego, niedobór witaminy K, zapalenie naczyń.
– osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów, niski wzrost, niska wag lub nadwaga.
– autyzm, padaczka, depresje, nerwice, schizofrenia, otępienie, zaburzenia równowagi, mowy, oczopląs, zespół Downa, ADHD.
– choroby nerek i wątroby.
– cukrzyca typu I, zaburzenia płodności, skłonność do poronień, schorzenia tarczycy i trzustki, choroba Addisona.
– astma, sarkoidoza.
– wysoki poziom cholesterolu, aftowe zapalenia jamy ustnej, hipoplazja szkliwa zębowego.

Z podanego wykazu widać, jak dużo schorzeń współistnieje z celiakią. W związku z tym należy zwrócić uwagę na dobrą diagnozę i wczesne rozpoznanie celiakii. Bez stosowania diety bezglutenowej może się okazać, że inne schorzenia mogą cały czas istnieć pomimo ich leczenia, albo co gorsze pogłębiać się.

Źródła: www.celiakia.pl – Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Tagi: , ,

komentarzy 5 do wpisu “Choroby współistniejące z celiakią”

  1. Emilia napisał(a):

    Dodam jeszcze Zespół Ehlersa Danlosa, celiakia podobno często występuje u osób z chorobami tkanki łącznej. Dzięki zdiagnozowaniu u mnie ZED wiele rzeczy się wyjaśniło – łatwiej było zdiagnozować inne rzeczy (między innymi POTS, ZED, osteoartrozę a także celiakię, która „ukrywała się” pod, częstym przy ZED, zespołem jelita drażliwego. Wykluczenie glutenu choć trochę poprawiło jakość mojego życia, każde „trochę” liczy się bardzo 🙂

  2. misia napisał(a):

    Jak jest z celiakią w podeszłym wieku? Osoba w mojej rodzinie jest na diecie od miesiąca i odczuwa mocne bóle brzucha praktycznie po każdym jedzieniu, nawet po kiślu, ryżu na mleku ryzowym, czy to normalne ? DOdam, że się ze nad sobą się nie rozczula.

  3. Joanna napisał(a):

    Pszenica i gluten to nic dobrego dla zdrowia. Jesteśmy rodziną, która pomimo tolerancji glutenu postanowiła wyrzucić ze swojej diety gluten i przetwory z pszenicy.Jesteśmy 2 miesiące na takiej diecie (dwoje dorosłych i dwoje dzieci). Dzieciom naszym zniknęła wysypka (kaszka) na ramionach i policzkach o niezidentyfikowanym pochodzeniu. Mąż schudł 5 kg a ja pozbyłam się worków pod oczami. Mamy dużo energii. Do takiej zmiany natchnęła nas książka ” Dieta bez pszenicy” Williama Davisa. Gorąco polecam, ona zmieni Wasze życie

  4. Anna napisał(a):

    Jestem na diecie bezglutenowej z powodu choroby Hashimoto – to choroba autoimmunologiczna w wyniku której zanika tkanka tarczycy i występuje niedoczynność tego narządu. A ponieważ choroby autoimmunologiczne mają zwyczaj „przyciągać” jedna drugą, lekarka zaproponowała mi, bym profilaktycznie przeszła na dietę bezglutenową. Do tego wszystkiego miałam w tym roku po kuracji antybiotykami rzekomobłoniaste zapalenie jelit i właściwie dzięki tej diecie udało się ten stan szybko zwalczyć- wystarczyło 20 tabletek metronidazolu. Zupełnie nie przeszkadza mi dieta bezglutenowa w życiu- wprawdzie zaopatrzenie w sklepach nie powala na kolana, ale na szczęście istnieją jeszcze sklepy internetowe, naprawdę dobrze zaopatrzone. Jeśli idzie o przepisy na bezglutenowe jedzenie polecam z czystym sumieniem stronę internetową http://www.olgasmile.pl.Można je znalezć w zakładce „dieta bezglutenowa”. Przepisy są jasne, nie trudne do wykonania, a jedzenie smaczne.
    Pozdrawiam wszystkich bezglutenowców;)

  5. Majka napisał(a):

    Misia, ja jestem na doecie od 3 miesiecy i przez pierwsze dwa tez bolal mnie brzuch i mialam czeste skurcze. Teraz jest juz ok. Pytalam o to lekarza, nie ma sie co martwic, poprostu to jeszcze za krotki okres czasu zeby jelita sie odnowily i zylo sie tak jak powinno sie zyc od zawsze;)

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*