Wiola mówi, że przed wprowadzeniem diety bezglutenowej kopytka były jedną z prostszych do wykonania potraw. Niestety właściwości mąki bezglutenowej powodują, że zrobienie kopytek w diecie bezglutenowej jest nie lada wyzwaniem. Wszystko się klei, trudno uformować wałki ciasta i same kopytka.

Kopytka zazwyczaj podajemy z sosem pieczarkowym. Sos przygotowujemy w Thermomixie. W całości jest zmiksowany, w zasadzie jest to sos-krem pieczarkowy.

Składniki:
500 g ziemniaków
200g mąki bezglutenowej
1 jajko
sól

Ugotuj ziemniaki i wystudź je. Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Dodaj mąkę i jajko, wyrabiaj wszystko. Uformuj wałki z ciasta, pokrój i wrzuć na osoloną, wrzącą wodę. Kopytka po wypłynięciu niech się gotują ok. 2-3 minut. W przypadku gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj mąki bezglutenowej.

Kopytka podawaj z różnymi sosami, polane masłem bądź skwarkami z cebulą.
Kopytka

Kopytka

Tagi: , , ,

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

*