Dzisiaj tłusty czwartek, więc przepis na bezglutenowe pączusie.

Składniki:
1 szklanka wody
150 g margaryny
180 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
2 g soli (1/4 łyżeczki)
4 jaja
olej do smażenia
cukier puder do posypania

W garnku podgrzewamy wodę, w której rozpuszczamy margarynę, doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając dodajemy cukier, sól, oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, najlepiej, żeby nie było grudek do momentu, aż ciast zacznie formować jednolitą masę – przypomina ziemniaki rozbite tłuczkiem po ugotowaniu.

Wówczas dodajemy jajka, przy użyciu miksera mieszamy masę. Do dobrze rozgrzanego oleju (najlepiej użyć głęboki garnek oczywiście można stosować frytkownice) wkładamy po łyżeczce ciasto. Smażymy do uzyskania złocistego koloru, w między czasie obracamy żeby całe pączusie uzyskały jednolity złoty kolor. Podczas smażenia pączki „puchną” i zwiększają swoją objętość dwukrotnie.

Po wyjęciu z oleju, pączusie odsączyć na papierowych ręcznikach. Można jeść ciepłe, wtedy są przepyszne. Najlepiej posypać cukrem pudrem – my używamy małego sitka, żeby równomiernie posypać pączki cukrem.

Zabawy podczas robienia pączków było co nie miara. Wychodziły różne zwariowane kształty pączków J. Wszyscy ze smakiem zjedli po kilka pączusiów. 

Pączusie bezglutenowe

Tagi: , ,

Odpowiedzi: 9 do wpisu “Pączki bezglutenowe”

  1. dorciap pisze:

    właśnie zrobiłam te pączusie-wyszły super smaczne-polecam

  2. Kasia pisze:

    Potwierdzam, pączki sa naprawdę smaczne – zarówno jeszcze ciepłe, jak i następnego dnia – czyli przepis wart polecenia :)

  3. Mirosław pisze:

    Dziękuję za przepis na pączki. Moja żona jest siljakiem to miałem okazję zrobić jej niespodziankę na tłusty czwartek wg polskiego zwyczaju, U nas w Kanadzie nie obchodzi się tego czwartku. Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam.

  4. Mirosław pisze:

    Dziękuję za przepis na pączki. Moja żona jest siljakiem to miałem okazję zrobić jej niespodziankę na tłusty czwartek wg polskiego zwyczaju, U nas w Kanadzie nie obchodzi się tego czwartku. Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam , pączki wyszły znakomite.

  5. jola pisze:

    co zrobiłam nie tak? moje paczki są w środku puste albo niedosmażone mimo iż smażyłam je długo

  6. Saba pisze:

    też miałam puste w środku i niedosmażone za pierwszym razem. ciasto które mi pozostało na noc włożyłam do lodówki i na drugi dzień odlałam z niego płyn, który się nazbierał. piekąc na b.małym ogniu wyszły rewelacyjne i pyszne, takie jak na obrazku. pozdrawiam ツ

  7. Małgorzata pisze:

    Zaciekawił mnie ten przepis, ale…… Bez drożdży lub proszku jak wyrosną ?

  8. Marcelina pisze:

    właśnie mam zamiar zrobić te pączki;) może mi ktoś powiedzieć ile mniej więcej wychodzi z tej porcji???

  9. Monika pisze:

    Czy mogę uzyc masla zamiast margaryny?

Zostaw odpowiedź

Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*

CommentLuv badge